tiistai 3. heinäkuuta 2018

Unikoulu

Sitten päädyttiin tilanteeseen jossa alkoi unikoulu. Aika monen muun vanhemman tavoin vierastan unikoulua ajatuksena. Sihen usein liittyy mielikuvia helvetillisistä illoista, lapsen huudattamisesta ja äärimmäisyyksiin venyvistä vanhempien hermoista.

Unikouluja ja tapoja nukuttaa on tolkuttomasti. On kirjallisuutta, tutkimuksia, mutuja ja mielipiteitä. Ystävien ja sukulaisten kokemuksia. Kuka on laskenut lapsen pinnasänkyyn, tämä leikkii yksin ja nukahtaa yksin, ihan suosiolla. Toinen antanut huutaa keuhkoja pihalle parin viikon ajan kunnes on ymmärretty, ettei palvelu pelaa enää illalla/yöllä. Yksi antanut nukkua isonakin samassa sängyssä.

Meillä ei ole ollut mitään ehdotonta ajankohtaa tai tarvetta unikoululle. Omia voimavaroja seuraten, ja se fakta mielessä pitäen, ettei vauva ja taaperoaika - kuten huonosti nukutut yötkään - kestä ikuisesti. Vuosi, puolitoista on lopulta ihmisen elinikään suhteutettuna todella lyhyt pätkä.

Vielä sivuvaununa, pohja ylhäällä
Turvallisuus ajoi meidät unikouluun. Pinnasängyn pohja on ollut ylätasolla tähän asti, eilen 2.7 se laskettiin alas. Neiti tykkää niin kovin seistä sängyn laidasta tukea pitäen, ja kurotella tavaroita kauempana. No pohjan ollessa ylhäällä, keikahdus laidan yli tapahtuu silmänräpäyksessä, esim yöllä jos vanhemmat eivät ole aivan skarppina ja napero on hereillä.
Laskettiin pohja alas. Mies oli jo purkamassa meidän sänkyä, että voidaan jatkaa alatasolla sivuvaunuilua. Vanha puusänky on kovin ärsyttävä purkaa ja kasata moneen otteeseen, joten totesin, että koitamme tänään nukahtaisiko pieni ilman tissiä. Jätettiin kuitenkin toinen laita laittamatta, joten pinnis toimii yhä ikäänkuin sivuvaununa, mutta alemmalla tasolla vrt meidän sänky.

Unikoulutus tuli eteen yllättäen, joten en ehtinyt muodostaa hirveitä paineita tai kauhukuvia. Pohdin eniten, mikä on järkevin ja loogisin tapa toteuttaa "nyt nukutaan ilman tissiä" ilta.

Joten nyt meidän illat menevät näin:
Normaalit iltatoimet. Kerrotaan alakerrassa, mitä seuraavaksi tapahtuu: Hilla menee nyt nukkumaan, syö äidin sylissä ja sitten käy itse omaan pinnasänkyyn yöunille.
Mennään yläkertaan, imetän istualleen meidän sängyssä. Lasken Hillan hereillä omaan pinnikseen. Istun meidän sängyllä, ihan pinnasängyn vieressä nukahtamiseen asti.

Eilen meni tunnin verran nukahtamiseen. Ensin söi, oli tyytyväinen. Leikki pinniksessä, tuli nojailemaan minun jalkaa vasten ja hakemaan läheisyyttä. Annoin tehdä tätä vartin verran. Laskin lempeästi makuuasentoon, ja kerroin, että nyt käydään yöunille, unihommiin. Itkun kera tätä toistettiin noin puoli tuntia. Hysteeriseksi hätäitkuksi meni vain kerran, jolloin rauhoitin pitämällä lähellä, hyssytin ja silitin. Lopulta vajaan tunnin jälkeen suostui jäämään makuulle, vähän itkeskeli. Silitin, pidin kättä selän päällä, otin välillä pois. Jos itku jatkoi, aloitin uudelleen. Ja siihen hän sitten nukahti, ja nukkui vajaa 7h yhteen putkeen.

Kuitenkin päätin, että katson 3-5 iltaa, alkaako selvästi tapahtua edistystä illoissa. Nukahtaako nopeammin, selviääkö harmin yli nopeammin, no ylipäänsä edistytäänkö tästä tilanteesta. Jos ei, niin sitten Hilla ei ehkä ole vielä täysin valmis luopumaan tissitainnutuksesta, ja puretaan meidän sänky, siirretään patjat lattialle ja jatketaan sivuvaunuilua. Itse tissille nukahtaminen kun ei ole minulle ongelma, tai yöimetykset, vaan turvallisuus saneli tämän päätöksen. Nyt kuitenkin meni paremmin kuin odotin, vaikka minä toteutin unikoulun eikä isä - kuten usein niin tehdään.

Ensimmäinen Juhannus <3 Tissinukutuksen etuja, helppoa nukuttaa missä ja mihin sänkyyn tahansa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi otetaan vastaan ilolla, samoin kuin positiiviset ja negatiiviset kommentit :) 14 päivää vanhemmat tekstit kiertävät sensuurin kautta.