keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Talo ja lainahommia

Pitkästä aikaa vähän tekstiä meidän kodista. Onhan tästä kirjoitettu, kuviakin laitettu. Lyhyenä yhteenvetona:

Meillä on 1947/1992 valmistunut rintamamiestalo jossa on laajennusosa. Asumme hyvien kulkuyhteyksien päässä ihan kunnan palveluiden äärellä. Tontti on reilun kokoinen, sillä on vanha hirsinavetta, hirsinen pihasauna ja aitta. Rajanaapureita ei ole yhtään, eikä tule, tontti rajoittuu 3 sivulta tiehen ja aitan takana alkaa suo-alue joka rajoittuu järveen.
Ostimme tämän hyvin pitkälle alkuperäisessä kunnossa. Ja edulliseen hintaan. Tiedossa siis oli, että lainaa tulee menemään remontteihin.

Ensin remontoitiin keittiö ja olohuone heti muuton jälkeen. Otimme 15t lainaa jolla tehtiin nämä remontit. Keittiössä uusittiin kaikki, sähköt, putket, pinnat, leivinuuni ja puuhella sekä itse keittiön kaapistoineen ja koneineen. Olohuoneeseen asennettiin ilmalämpöpumppu, uusittiin sähköt ja kaikki pinnat. Laajennettiin olohuoneen ja ruokatilan välistä oviaukkoa.

Seuraavaksi tehtiin säästöillä ja pitkälle yli jääneillä remonttitarvikkeilla yläkertaan meille makuuhuone. Uusittiin sähköt, kaikki pinnat ja uusittiin sinne kaapistot.

Viime vuonna oli vuorossa kylpyhuone, takkahuone, sauna ja wc. Tähän otettiin jälleen lainaa ja aivan kaikki meni uusiksi. Takkahuoneeseen puhkaistiin ovi ulos, mitä siellä ei aiemmin ollut. Vessaan lisättiin lattialämmitys, saunaa muokattiin, takkahuoneen lattialämmitystä jatkettiin suuremmalle alalle. Tähän otettiin lainaa (jos oikein muistan) 20t joka riitti ihan hyvin. Meillä oli yksi palkattu timpuri tekemässä työt, aiemmissa remonteissa emme ole käyttäneet lainkaan palkattua työvoimaa.

Ja nyt sitten oli katon vuoro. Se oli ruosteinen, mutta pinnasta. Pari vuotta pohdittiin, että hiotaan ja maalataan. Vanhan puolen piippua olisi pitänyt samalla korjata, ja piippujen hatut, sekä lumiesteet puuttuivat kokonaan. Päädyttiin sitten kuitenkin teettämään kattoremontti. Kilpailutimme 3 yritystä ja valitsimme Kymen Kattokeskuksen laadun, aikataulun ja hinnan puolesta. Remontti valmistui aika tarkalleen aikataulussa, eikä mitään ongelmia ilmennyt. Remonttilainaa otimme vähän yli 21t ja tästä osa meni yhden vanhan lainan poismaksuun.

Uusi katto, toivottavasti seuraavat 50 vuotta! 
Eilen havahduin siihen, että meillä on nyt kaikki suuret remontit tehty. Kaikki putket on uusittu. Katto on tuliterä. Kylpyhuone, sauna ja takkahuone. Leivinuuni, keittiö. Sähköt kahta makuuhuonetta lukuunottamatta on uusittu kaikkialle. Vielä on 2 makuuhuonetta ja ruokatila remontoitava, mutta ne pystyy tekemään ilman lainarahaa. Julkisivu on vielä joskus tulevaisuudessa tehtävä, mutta se on onneksi hyvässä kunnossa ja palvelee meitä luultavasti seuraavat 10 vuotta sujuvasti.

Tällä hetkellä meillä on lainaa alle 150t ja voimme asua suhteellisen huolettomasti. Pihassa toki on hommaa vielä vuosiksi, mutta kokonaisuutena kun katson, meillä on hyvä koti jossa on hyvä asua. Tilaa harrastaa, olla ja toteuttaa itseään. Elää perheenä. Sen lisäksi lainan määrä on vielä järkevissä rajoissa, ja pystyn taloudellisesti tekemään vajaata työviikkoa niin halutessani siihen saakka, kunnes neiti täyttää 3 vuotta. Se oli yksi tärkeä kriteeri meillä, kun sitä oikeaa taloa etsimme.

Lisäilen myöhemmin tänne kuvapläjäyksen talosta ja remonteista, nyt iltatoimet kutsuvat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi otetaan vastaan ilolla, samoin kuin positiiviset ja negatiiviset kommentit :) 14 päivää vanhemmat tekstit kiertävät sensuurin kautta.