sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Kotijuttuja

Näillä "yh" viikoilla tulee iltaisin panostettua ruuan laittoon enemmältikin jos suinkin on aikaa. Torstai iltana leivoin appelsiinikeikauskakkua ja tein iltapalaksi Helmipuuroa. Helmipuuro on poikkeuksellisen hyvää mielestäni juuri siitä syystä, ettei se kaipaa mitään lisukkeeksi koostumuksensa vuoksi. Puuhellalla lisäksi ruuanlaitto on erityisen kivaa, asunto lämpiää samalla kun ruoka valmistuu.
Ostin appelsiineja niiden edullisen kilohinnan vuoksi ajatuksena leipoa niistä jotain. Joskus Yhteishyvässä oli keikauskakun reseptin, mutta se ei mielestäni ollut kauhean toimiva ja appelsiinit maistuivat silloin hyvin kitkeriltä. En ole 10 vuoteen syönyt kotona appelsiineja muutoin kuin leivonnaisissa, en siis koskaan osta appelsiineja kotiin. Espanjassa tuli aamupalalla syötyä muutoin edellisistä appelsiineista on vuosia aikaa. Nyt söin kakusta ylijääneet appelsiinit ja totesin, että nämä ihan oikeasti on hyviä. Joten nyt keittiössä on 1,5kg appelsiineja, ihan vain syötäväksi.

Keikauskakku

3rkl voisulaa
3rkl fariinisokeria (mie käytin ihan vain ruskeaa sokeria)
2 appelsiinia
1/2 banaani
2 munaa
0,7dl sokeria (ohjeessa 2dl en tosiaan laittanut noin paljoa)
4rkl voita
1dl vettä
1,5dl mantelijauhoa
1,5dl vehnäjauhoa (vehnäjauhoja oli 3dl josta itse korvasin puolet mantelijauhoilla)
2tl leivinjauhetta
Halutessa kanelia mausteeksi

Keittiö ja sotku - harvoin kokkaaminen on siistiä!
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele kakkuvuoka voisulalla. Ripottele fariinisokeri vuoan pohjalle, niin että se sekoontuu voisulaan. Tämän pitäisi karamellisoida appelsiinit - no meillä ei karamellisoinut, vika voi olla myös sokerissa jota käytin, mutta itse suosittelen ehdottomasti tekemään erillisen ohjeen mukaan pohjalle karamelliseoksen!

Kuori appelsiinit, leikkaa valkoinen kalvo pois tarkoin ja viipaloi hedelmät. Asettele viipaleet vuoan pohjalle ja banaaneja rakoihin.

Vatkaa munat ja sokeri. Kiehauta voi ja vesi ja sekoita munavaahtoon. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja kaneli. Sekoita ja kaada taikina kakkuvuokaan. Paista juuri uunin keskitason alapuolella 35-40 minuuttia.

 Valmis kakku ja iltapalaksi keitelty puuro.
Kakku oli muuten ihan ok, mutta koska karamellisointi ei onnistunut pohjassa tai appelsiineissa maistui ihan liikaa voi. Muutoinkin voin määrä on mielestäni turhan suuri ko. kakussa, mutta poikkeuksellisesti en kyseenalaistanut ohjetta. Enkä myöskään ihan ymmärtänyt tuota veden tarkoitusta tuossa, mutta taikinasta tuli mielestäni ihan toimiva, kaadoin lähes kiehuvan kuuman voi-vesiseoksen jauhosotkun sekaan ja sekoitin vispilällä. Kakku oli myös todella todella makea, vaikka laitoin sokeria noinkin vähän, johtunee mantelijauhojen käytöstä. Koska mantelijauho on suhteellisen kallista, ostin mantelilastuja jotka "jauhoin" Tupperwaren pikakokilla, toimii!

Perjantaina syötiin pitaleipiä lammas-täytteellä. Paistoin lampaan lapaa leivinuuunissa 7h miedolla lämmöllä, pintaan kiehautin tomaatti-valkosipuli-intialainen mausteseos kastikkeen joka antoi mietoa makua. Lampaan kanssa oli pilkottua paprikaa, kurkkua, leipäjuustoa ja kermaviilikastike jossa oli myös valkosipulia ja intialaista mausteseosta. Oli älyttömän hyvää ja juuri sopivan mausteista.
Tänään jatkoin puuarkkujen käsittelyä, meille mies osti kaksin kappalein, toisen takkahuoneeseen ja toisen keittiöön, puulaatikoita joissa meillä on polttopuut. Käsittelin kyljet kahdesti valkokuultolakalla, alunperin ajattelin valkokuultolakata koko laatikon. Sitten totesin, että keittiössä ainakin kansi on jatkuvasti likainen, koska siihen putoaa puista roskaa, tuhkaa, siinä pidetään kasseja, puita, istutaan... Joten valkokuultolakka ennenpitkää alkaa näyttää no likaiselta sekin. Ajattelin tumman ruskean ja valkokuultolakan liittoa, tummaa petsiä kenties? Eilen käytiin Prismassa jossa olikin muutamat petsilakat -50% ja löysin palisanterin väristä petsilakkaa joka oli makuuni riittävän tummanruskea, moniin muihin vaaleisiin väreihin verrattuna. Käsittelin tänään kummankin arkun kannet ja kulmat kertaalleen, odotellaan että arkut kuivaa päivän-kaksi ja katsotaan täytyykö ne käsitellä uudelleen vielä.
Lisäksi keskusteltiin yläkerran remontin aloituksesta ja eilen ostettiin lattialistat olohuoneeseen. Huomenna alkaa listojen asennus, kattolistoja ei löytynyt mieleisiä joten niiden suhteen täytyy pohtia plan b:tä. Ehkä jo ensiviikonloppuna pääsemme konkreettisesti yläkerran kimppuun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi otetaan vastaan ilolla, samoin kuin positiiviset ja negatiiviset kommentit :) 14 päivää vanhemmat tekstit kiertävät sensuurin kautta.