perjantai 5. tammikuuta 2018

Soseita, sormiruokaa, jokosesyökiinteitä

Hilla täyttää ensi viikolla 4 kuukautta. Sekä minun, että isämiehen vanhemmat ovat aloittaneet soseet 4 kuukauden iässä meille. Meiltä on jo kyselty, että milloin Hilla alkaa sitä oikeaa ruokaa syödä? 2004 on tullut suositus, että vauva syö ensimmäiset 6kk äidinmaitoa. Jonka jälkeen aloitetaan kiinteän ruuan maistelu. Alussa annokset ovat luonnollisesti pieniä, kun pieni ihminen totuttelee toisenlaiseen ruokaan. Silti sitkeässä elää uskomus, että vauva nukkuu paremmin kun alatte lapata sille kiinteää ruokaa nassuun. Tästähän on tutkimustuloksia olemassa, että näin ei tosiaankaan ole. Lisäksi maito on vuoden ikään asti vauvan pääasiallinen ravinto, ja kiinteät aloitetaan äidinmaidon ohella.

Olen ilmoittanut, että täysimetän 6kk joten sitä ennen ei suuhun mene muuta kuin maitoa. Tästä on kysytty, että miten kuvittelen maitoni riittävän kun Hilla alkaa touhuta ja liikkua enemmän? No ihan samalla tavalla kuin muillakin täysimettäjillä riittää. Lapsentahtisesti kun imettää ei se maito lopu. Tätä on selvästi -60 luvulla syntyneiden hankala ymmärtää.

Osa syyskuisten vauvojen vanhemmista on aloittanut soseiden maistelun jo. Tätä uskallan kritsoida. Uudet, vastajulkaistut imetysohjeet ottavat kantaa kiinteään ruokaan siirtymiseen:

Vauvan valmiuksista kiinteiden ruokien syömiseen ja myös sormiruokailuun kertovat seuraavat opitut taidot: Vauva hallitsee pään liikkeitä ja pystyy koordinoimaan silmiään. Hän yrittää tarttua ruokiin ja seuraa kiinnostuneena toisten ruokailua. Vauva onnistuu poimimaan ruoan käteensä ja viemään sen suuhunsa. Hän osaa käsitellä ruokaa suussaan niin, että ei kielellään työnnä kaikkea ulos suustaan. Vauva osaa istua tukevassa pystyasennossa syöttötuolissa (esimerkiksi pienen pyyherullan voi laittaa tueksi) tai aikuisen sylissä.

Meillä ei todellakaan vielä Hillan kohdalla täyttyisi valmiudet , sillä hän ei istu tukevasti vielä itse. Artikkelissa lukee, että usein nämä valmiudet täyttyvät vauvalla 6 kuukauden iässä. 4 kuukauden iästä on kuitenkin vauvan koko elinikään nähden pitkä matka vielä 6 kuukauden ikään. En myöskään ymmärrä mikä kiire äideillä on aloittaa kiinteät? Lapsi tulee syömään kiinteää ruokaa lopun elämäänsä joten miksi sitä kahta kuukautta pidempään ei olla valmiita odottamaan? Onko se ehdottomasti vauvan etu, että kiinteitä aloitetaan maistelemaan jo 4 kuukauden iässä, vai aloitetaanko ne sen takia, että äiti haluaa?


Toiset saavat neuvolasta ohjeet aloittaa kiinteät 4-5 kuukauden iässä. Tässäkin on silti virhemarginaali, sillä toiset neuvolat ohjeistavat äitejä nykyisten suositusten vastaisesti. Esimerkiksi jos kasvussa tapahtuu notkahdusta tulisi neuvolan tukea ensisijaisesti imetyksen tehostamista eikä olla ensimmäisenä teilaamassa äidinmaidon riittävyyttä ja työntämässä vauvalle perunaa (kuvainnollisesti). Tottakai on vauvoja joille on perusteltua aloittaa kiinteät ennen 6 kuukauden ikää. Silti itse olen lähinnä kohotellut kulmia kun vauva istuu sitterissä naama soseessa ja ikää on ehkä juuri ja juuri 4 kuukautta. Sillä sitterissä (tai bumbossa) syöttämistä ei suositella lainkaan, jos vauva ei osa istua  syöttötuolissa, niin sehän silloin kertoo, etteivät vauvan valmiudet kiinteän ruuan syömiseen täyty.

Meillä on tarkoitus aloittaa kiinteän ruuan maistelu 6 kuukauden iässä, sormiruokaillen. Siihen asti tissiä, läheisyyttä ja valmiuksien täyttymisen odottelua. Sotkua varmasti tiedossa, sillä harvoin vauvan syöminen on siistiä puuhaa söi sitten sosetta tai sormiruokaa. Sormiruokailussa Hilla saa itse syödä omaan tahtiinsa sen verran mitä haluaa ja toivottavasti tutustuu ennakkoluulottomammin ruokaan, kuin pelkkien soseiden avulla. En yhtään epäile, etteikö meillä toisinaan myös soseita syödä, mutta pääpaino toivottavasti on sormiruokailussa ja rintamaidossa.

Tämän linkin takana enemmän tietoa yllä mainitusta lainauksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi otetaan vastaan ilolla, samoin kuin positiiviset ja negatiiviset kommentit :) 14 päivää vanhemmat tekstit kiertävät sensuurin kautta.