lauantai 3. maaliskuuta 2018

Vauvan kanssa matkalle!

Olemme palanneet lomalta kotiin alle 36 tuntia sitten, joten heti kirjoitusta, kun kaikki on vielä tuoreessa muistissa.

Loman tarpeessa - molemmat. Pian mennään!
Ensin oli stressi-lista. Mistä kaikesta otin stressiä etukäteen?

- Aikaero, miten vauva reagoi kun kellontarkka rytmi heittää parilla tunnilla
- Lentokone, entäpä jos napero ei rauhoitu pastelliaskissa vaan huutaa koko lennon?
- Ruokailut kohteessa, saadaanko syödä rauhassa vai onko konsertti taattu, ja toisen kädet kiinni vauvan viihdyttämisessä?
- Miten sujuu automatka (3h) ensinnäkin Helsinkiin?
- Nukkuminen vieraassa paikassa
- Imetys julkisilla paikoilla

Automatka Helsinkiin meni erittäin hyvin. Ensimmäinen pidempi automatka Hillan kanssa, hän nukkui 2.5h. Pysähdyttiin tankkaamaan itse kukin Nesteelle. Loppumatka (alle tunti) meni jouhevasti, Hilla malttoi hereillä olla kaukalossaan. Helsingissä ajeltiin vielä pariin otteeseen autolla, ja se hieman alkoi harmia aiheuttaa. Kokonaisuutena neiti oli todella hyvällä tuulella koko päivän. Illalla tutut iltarutiinit ja neiti nukahti tissille kuten aina ennenkin. Aamulla 06 herätys ei ollut kenenkään mieleen, mutta kentälle selvittiin hienosti. Pudotin miehen, Hillan ja tavarat terminaaliin, ajoin itse auton parkkiin ja kävelin terminaaliin siitä. Tämä oli ehdottomasti helpoin ratkaisu.

Ruokatauko lentokoneessa
Lentokoneessa meno ja paluumatkalla itkua tuli ehkä 5-10 minuutin ajan koko lennolla. Ja sekin väsymyksestä. Päikkärit olivat 30-40min mittaisia, mutta Hilla nukkui useammat, joten koen, ettei +5h lento ollut rankka vaikka matkustaja oli näin pieni. Nousut ja laskut häiritsivät itseä, Hilla ei huomannut mitään. Joko oli tissillä, nukkui tai söi omia varpaitaan tyytyväisenä sylissä. Koneessakin nukutin Hillan pääsääntöisesti reppuun, liinaan tai tissille. Hereillä syliteltiin vuoronperään isämiehen kanssa ja meillä oli pari lelua koneessa mukana. 

Kohteessa aikaero ei tuntunut missään. Sitä jännitin ehdottomasti eniten, kun Hilla kotona käy yöunille klo 21 oli Madeiralla kello vasta 19 ja olimme syömässä. Ei ongelmaa, yöunille käytiin paikallista aikaa 22-23 ja herättiin aamulla 07-08 välillä.

Perhepeti. Kotona ja lomalla.
Liikkuminen oli myös erittäin sujuvaa. Kävimme yhden kokopäivän retken (8:30-18) bussilla saarta kiertelemässä. Loppumatkasta alkoi tulla kiukkuporu, kun koitin pitää Hillan hereillä hotelliin asti, että saisin hänet iltapäikkäreille matkarattaisiin. Siitäkin selvittiin ja tovin kiukkuamisen jälkeen neiti nukahti rattaisiin pitkän päivän päätteeksi.

Ruokailut hoidettiin niin, että Hilla nukkui joko liinassa/tulassa tai parit unet matkarattaissa. Syöminen oli sujuvaa, unihuppu tulasta kiinni (ei tippunut muruja neitin tukkaan :D ). Liinassa oli lähinnä hereillä jos halusi katsella ympärilleen. Siihenkin usein kyllä nukahti.

Illallisella, äitiä vähän väsytti.

Omat vinkit reissaamiseen vauvan kanssa tulee alla:
- Kantoliina / reppu. Mieluusti molemmat 
Meillä oli tula ja rengasliina. Hilla oli melkein kokoajan liinassa tai repussa. Pääsääntöisesti minun sylissä, miehen syli ei kelvannut yhtään niin hyvin. Tämä helpotti, sai omat kädet vapaaksi. Söimme käytännössä joka ilta niin, että Hilla nukkui repussa tai liinassa sylissäni. Samoin aamupala. Retkillä ja matkustaessa Hilla oli repussa, koin, että se on edes vähän "turvallista" kun itsellä on turvavyöt ja lapsi köytetty repulla minuun. Repussa/ liinassa vauva voi myös nukahtaa milloin ja missä vain, ilman, että päikkäreistä tarvitsee erikseen ottaa "stressiä". Kentällä liikkuminen on myös paljon helpompaa kun kädet on vapaana.




-Matkarattaat.
En kokenut niin hyödylliseksi kuin reppua ja liinaa. Käytimme näitä kahtena aamuna, ja yhtenä iltana. Muuten olivat lähinnä turhat, sillä Hilla ei rattaissa viihtynyt yhtään niin hyvin kuin sylissä. Aamupäikkärit nukkui rattaissa unipussissa pari kertaa. Matkatavaroiden kuskaamiseen hyvät!

- Oma asenne.
Mielestäni ratkaisee kaiken. Ei turhaa stressiä. Vauva kulkee mukana, ja toki vauvan ehdoilla, mutta oma stressittömyys on mielestäni avainasemassa. Kun ei itse ota turhaa stressiä, pysyy vauvakin rauhallisena. Eihän tässä mitään, kunhan ollaan ja lomaillaan.

- Imetys.
Imetin kotimaassa ja Madeiralla ihan joka paikassa. Huoltoasemilla, lentokentällä. Hotellissa, ravintoloissa ja kahviloissa. Ruoka oli kokoajan mukana, saatavilla ja oikean lämpöistä.

Ruokaa bussissa.
- Vaippahommat
Madeiralla ei ole juuri missään vessoissa hoitopöytiä. Joten harso ja vaippahommat hoidettiin vessan lattialla. Vesihanat ovat automaatteja joista ei lämmintä tule joten kosteuspyyhkeet oli ehdottomia. Onneksi suurimmaksi osaksi onnistuimme hoitamaan vaippahommat hotellilla. Vaipat vein Suomesta mukana, mutta jouduimme paketin ostamaan paikallisia kuitenkin. Ne muistuttivat paljon meidän Liberoja, ja pitivät hyvin joten ei mitään valittamista paikallisissa vaipoissakaan.

Kokonaisuutena, tällaisen 5 kuukautisen kanssa matkailu oli oikeasti helppoa. Mieskin söi sanansa ja sanoi, että eihän tämä ollut ollenkaan sellaista kuin hän pelkäsi. Loma joka tuntui lomalta!



Seuraava postaus sitten Madeirasta kohteena. Pientä extraa kotona siitä, ettei meille ole 14 päivään tullut vettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi otetaan vastaan ilolla, samoin kuin positiiviset ja negatiiviset kommentit :) 14 päivää vanhemmat tekstit kiertävät sensuurin kautta.