keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Tee se itse - sämpylöitä!

Minä ja minun vastahankaisuus kulutushysteriaa vastaan on yrittänyt opetella tekemään itse leipää. Sitä paitsi, kukapa ei tykkäisi tuoreesta leivästä? Meillä syödään suurimmaksi osaksi ruispaloja, sekin tukee isoa leipomoa pienten, paikallisten sijaan, no raaka-aineet sentään ovat suurimmaksi osaksi Suomalaisia. Toisinaan ostetaan paikallisten leipomaa rieskaa, mutta en tykkää ruisleivästä - poislukien ruispalat minkä tähden ei tule ostettua paikallisten leipomoiden ruisleipiä. Ja vaalea leipä on epäterveellisempää kuin ruisleipä, kuten kaikki valkoinen ja prosessoitu ylipäänsä, yllätyskö?

Kokeilin Sikke Sumarin namaste sämpyöitä. Ohje alkuperäisenä löytyy ko. linkin takaa. Namasten sämpylät Siken ohjeen mukaan

Mutta tässä tumpelovarma versio, minä, jopa minä - kittileivän leipoja, ikkunat ja hampaat hajottavien sämpylöiden mestari, sain näistä hyviä!

7.5dl lämmintä vettä, kädenlämpöistä
1/2 tuorehiiva
0.5tl merisuolaa (hienoa)

Murenna tuorehiiva korkeaan kulhoon/kattilaan tms ja kaada lämmin vesi päälle, sekoita isolla lusikalla.

1dl kaurahiutaleita, itse käytän isoja täysjyvähiutaleita
2dl täysjyvävehnäjauhoja
1.5dl Ruisrouhetta (Korpelan mylly -valmistaja)

Kippaa jauhot nesteen sekaan ja sekoita lisää.

7-9dl vehnäjauhoja

Itse laitan 5dl vehnäjauhoja ja sekoitan. Sitten desilitra kerrallaan lisää niitä kunnes taikina jää aavistuksen löysäksi. Yleensä miulla menee 7dl jauhoja, kerran taisi mennä 8dl mutta 10dl en ole (toisin kuin ohjeessa on) laittanut koskaan.

Itse lisään vielä ennen jauhoja nesteen sekaan rouhittua valkosipulia/kuivattuja yrttejä ja toisinaan Rainbown valkosipuliöljyä noin ruokalusikallisen. Kerran koitin rouhittua ja kuivattua chiliä. Toimii.

Taikina peitetään leivinpaperilla ja pyyhkeellä. Laita yöksi jääkaappiin.
Aamulla otat pellin ja leivinpaperia, katso, että leivinpaperisi kestää +250c, itse poltin nämä pari kertaa kiinni leivinpaperiin kun sen lämmönkesto oli vain 200c.
Uuniin lämpöä 230 paitsi jos on kiertoilma, kuten minulla kotona, 210 on riittänyt.
Ota kaksi isoa lusikkaa, lusikallinen (reilu) taikinaa ja kippaa pellille kasaksi. Itse teen 8-9 sämpylää / pelti.
Kun uuni on lämmin, pelti uuniin, itse paistan tasan 30min ja hyviä tulee. Rapea kuori, kuohkeita sisältä. Ja kuori sitten on todella rapea, suosittelen varsinkin lämpimänä kun leikkaat, varovaisuutta koska sormet saattaa joutua tulilinjalle, kokeiltu on ;)
Taikina säilyy huhujen mukaan jopa 5pv jääkaapissa, itse olen saanut yhden taikinan riittämään kahdelle aamulle, eli n. 18 sämpylää tulee yhdestä taikinasta meillä :)

Seuraavana alan säätämään täysjyvävehnäjauhojen ja normaaleiden vehnäjauhojen osuutta, sillä täysjyvävehnäjauhoilla voi ohjeen mukaan korvata max. 50% normaaleiden vehnäjauhojen määrästä, ja ne ovat terveellisempiä kun tavalliset vehnäjauhot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi otetaan vastaan ilolla, samoin kuin positiiviset ja negatiiviset kommentit :) 14 päivää vanhemmat tekstit kiertävät sensuurin kautta.