torstai 31. heinäkuuta 2014

Sananen ruuasta osa 1

Eli mitä meillä sitten syödään ja rakasta miestäni lainaten, minun ruokavammat, tästäkin joudun tekemään epäilemättä pari tekstiä, mutta joku alku sentään.

Olen suhteellisen tarkka prosessoidun ruuan suhteen. Meillä eineksiä menee vähän, italianpadan ostan toisinaan pussina, joskus cittarista niiden keittiön tekemään vispipuuroa, leikkeleitä mies syö leivän päällä, minä juurikaan en. Makkaroita ja nakkeja menee vaihtelevasti grillaukseen / makkarapastaan. Valmisruokia (maksalaatikot, hampparit tms kaupasta saatavat) meillä ei syödä.

Ruokaan kuluu kahden hengen taloudeksi paljon rahaa. Kahden ihmisen eväät töihin täytyy myös tehdä joka päivä.

Kanaa, vaikka olen tietoinen broilereiden elin- ja kasvuolosuhteista, meillä syödään. Fileesuikaleita harvoin, pihvejä toisinaan, siipipaloja. Pyrin ostamaan Suomalaista.

Sianlihaa, jota olen koittanut pyrkiä laittamaan ruuaksi vain 1x viikossa, yleensä menee 2x viikossa, mutta vähennetty on. Kinkkusuikaleita ei missään nimessä eikä missään muodossa. Pekonia joskus aamiaisella, kinkkua jouluna. Pihvejä, ulko/sisäfilee pala mistä voi tehdä esim. pataa. Suolalapaa josta teen nyhtöpossua tai pataa.

Nautaa olen opetellut laittamaan, palapaistia josta saa hyvää pataa. Karjalanpaistia harvoin, koska en voi sietää kalvoja / läskiä joudun ruotimaan joka palan ennen kypsennystä, työlästä. Olen opetellut paistamaan naudan grillipihvejä, toistaiseksi aika onnistuneesti.
Jauheliha on aina nautaa ja mahdollisimman vähärasvaista.
Lammasta 1-3x kuukaudessa.

Kalaa hävettävän vähän, kylmäsavulohta joko salaatiksi tehtynä tai pastaruokana. Lohta jos on tarjouksessa. Itse kalastetaan, mutta liian vähän, koska mitään syötäväksi kelpaavaa ei toistaiseksi ole ylös saatu, no tämän kesän kalastukset on laskettavissa kahden käden sormilla.

Kasviksia menee aivan liian vähän. Päivittäin saadaan ehkä 100-200g eli murto-osa suosituksista syötyä vihreää. 

Sokeri on ruokosokeria, ruskeaa siis. Kaikki valkoinen on pääsääntöisesti pannassa. Vehnäjauhoista mainitsin ed. tekstissä, kotona on täysjyvä ja tavallisia. Löytyy myös ruisrouhetta, kauraleseitä, vehnäleseita, ohrajauhoja.

Lettuja teen aika usein seuraavan ohjeen mukaan muunnellen:

5dl rasvatonta luomumaitoa
2dl vehnäjauhoja
0.5dl täysjyvävehnäjauhoja
n. 2rkl kauraleseitä / isoja täysjyväkaurahiutaleita
2-3 isoa luomukananmunaa
1pss pakastepinaattia
TAI
1-2 raastettua porkkanaa

Menee loistavasti ruuasta kun en laita taikinaan suolaa saati sokeria ja syödä voi minkä lisukkeen kanssa tahansa.

Puuroa syödään aamulla. Talvella teen uunissa ”potinkaa” eli ruispuuroa. Miehelle mustikoista, itselle puolukoista.  Vettä, mustikka tai puolukkasurvosta, ruisrouhetta ja sokeria. Yön yli hautumassa, loistavaa ja siitä syö 3-4 päivää, kattilallisesta. Toki se tarkoittaa aikamoista marjan keräys urakkaa näin kesän lopulla/syksyllä.

Maito on luomua. Punainen olisi terveellisintä, mutta rasvatonta meillä menee koska käytetään lähinnä kahvissa maitoa kumpikin. Riisipuuron teen punaisesta luomumaidosta. En osta lainkaan normaalia maitoa kun selvitin sen prosessin jonka maito käy läpi (homogenisoitu maito). Juuston kalliuden takia meillä valitettavasti ei syödä luomujuustoa, Kermaa, pastassa. yritän katsoa, että se on oikeasti kermaa eikä vettä + jotain maitoa muistuttavaa sotkua, esim. Valio Creassa on vettä. Ihmettelin kun sitä haihtuu niin paljon pannulta vrt. Rainbow juustokerma, jossa ei ole vettä ja hintakin on muistaakseni halvempi.

Peruna, mielumin ei. Kesällä uusia pottuja, perunamuussia en ole kait kahteen vuoteen tehnyt, turhaa tärkkelystä ja hiilareita. Niin, niitäkin seuraan. Keittoruokiin laitan 2pss pakastevihanneksia ja ehkä 1-2 perunaa näön vuoksi, en edes sitä aina.

Pasta, tummaa ja täysjyvää. Myllyn paras ”täysjyvä” pastassa oli 55% täysjyvävehnäjauhoja ja loput tavallisia vehnäjauhoja, arvatkaa uppoaako, ei. Rainbown pasta on 100% täysjyvä durumjauhoista valmistettua. Myös lasagnelevyt on täysjyvää.

Jugurtti/rahka jne. hyvin vähällä käytöllä, niissä on sokeria tai makeutusaineita (mielestäni ehdottomasti vielä pahempi) älyttömästi. Joskus herkutteluna saatan ostaa esim. Kreikkalaista jugurttia. Mutta lähtökohtana sokeria tulee olla alle 10g tuoteselosteessa (/purkki) tai en osta. Olikohan A+ luomu vadelmajugurtissa luomumaitoa, luomuvadelmia, luomusokeria ja pari muuta ainetta, ei mitään ylimääräistä eikä paljoa sokeria. Sitä olen joskus ostanut, mutta normaaleja jugurtteja en.

Meillä siis kauppareissuilla todellakin tutkitaan tuoteselosteet ja syödään aika rajatusti ruokia. Meillä on kuitenkin vain yksi keho, yksi elämä, joten pidän ainakin omalta osaltani huolta siitä mitä syön, sillä meitä yritetään huijata joka taholta, maailmassa jota pyörittää raha ja ihmisen ahneus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi otetaan vastaan ilolla, samoin kuin positiiviset ja negatiiviset kommentit :) 14 päivää vanhemmat tekstit kiertävät sensuurin kautta.