Eli mitä meillä sitten syödään ja rakasta
miestäni lainaten, minun ruokavammat, tästäkin joudun tekemään epäilemättä pari
tekstiä, mutta joku alku sentään.
Olen suhteellisen tarkka prosessoidun ruuan
suhteen. Meillä eineksiä menee vähän, italianpadan ostan toisinaan pussina,
joskus cittarista niiden keittiön tekemään vispipuuroa, leikkeleitä mies syö
leivän päällä, minä juurikaan en. Makkaroita ja nakkeja menee vaihtelevasti
grillaukseen / makkarapastaan. Valmisruokia (maksalaatikot, hampparit tms
kaupasta saatavat) meillä ei syödä.
Ruokaan kuluu kahden hengen taloudeksi paljon
rahaa. Kahden ihmisen eväät töihin täytyy myös tehdä joka päivä.
Kanaa, vaikka olen tietoinen broilereiden
elin- ja kasvuolosuhteista, meillä syödään. Fileesuikaleita harvoin, pihvejä
toisinaan, siipipaloja. Pyrin ostamaan Suomalaista.
Sianlihaa, jota olen koittanut pyrkiä
laittamaan ruuaksi vain 1x viikossa, yleensä menee 2x viikossa, mutta
vähennetty on. Kinkkusuikaleita ei missään nimessä eikä missään muodossa.
Pekonia joskus aamiaisella, kinkkua jouluna. Pihvejä, ulko/sisäfilee pala mistä
voi tehdä esim. pataa. Suolalapaa josta teen nyhtöpossua tai pataa.
Nautaa olen opetellut laittamaan, palapaistia
josta saa hyvää pataa. Karjalanpaistia harvoin, koska en voi sietää kalvoja /
läskiä joudun ruotimaan joka palan ennen kypsennystä, työlästä. Olen opetellut
paistamaan naudan grillipihvejä, toistaiseksi aika onnistuneesti.
Jauheliha on aina nautaa ja mahdollisimman
vähärasvaista.
Lammasta 1-3x kuukaudessa.
Kalaa hävettävän vähän, kylmäsavulohta joko
salaatiksi tehtynä tai pastaruokana. Lohta jos on tarjouksessa. Itse kalastetaan,
mutta liian vähän, koska mitään syötäväksi kelpaavaa ei toistaiseksi ole ylös
saatu, no tämän kesän kalastukset on laskettavissa kahden käden sormilla.
Kasviksia menee aivan liian vähän. Päivittäin saadaan ehkä 100-200g eli murto-osa suosituksista
syötyä vihreää.
Sokeri on ruokosokeria, ruskeaa siis. Kaikki
valkoinen on pääsääntöisesti pannassa. Vehnäjauhoista mainitsin ed. tekstissä,
kotona on täysjyvä ja tavallisia. Löytyy myös ruisrouhetta, kauraleseitä,
vehnäleseita, ohrajauhoja.
Lettuja teen aika usein seuraavan ohjeen
mukaan muunnellen:
5dl rasvatonta luomumaitoa
2dl vehnäjauhoja
0.5dl täysjyvävehnäjauhoja
n. 2rkl kauraleseitä / isoja täysjyväkaurahiutaleita
2-3 isoa luomukananmunaa
1pss pakastepinaattia
TAI
1-2 raastettua porkkanaa
Menee loistavasti ruuasta kun en laita
taikinaan suolaa saati sokeria ja syödä voi minkä lisukkeen kanssa tahansa.
Puuroa syödään aamulla. Talvella teen uunissa ”potinkaa” eli ruispuuroa.
Miehelle mustikoista, itselle puolukoista.
Vettä, mustikka tai puolukkasurvosta, ruisrouhetta ja sokeria. Yön yli
hautumassa, loistavaa ja siitä syö 3-4 päivää, kattilallisesta. Toki se
tarkoittaa aikamoista marjan keräys urakkaa näin kesän lopulla/syksyllä.
Maito on luomua. Punainen olisi
terveellisintä, mutta rasvatonta meillä menee koska käytetään lähinnä kahvissa
maitoa kumpikin. Riisipuuron teen punaisesta luomumaidosta. En osta lainkaan
normaalia maitoa kun selvitin sen prosessin jonka maito käy läpi (homogenisoitu
maito). Juuston kalliuden takia meillä valitettavasti ei syödä luomujuustoa, Kermaa, pastassa. yritän katsoa, että se on oikeasti kermaa eikä vettä
+ jotain maitoa muistuttavaa sotkua, esim. Valio Creassa on vettä. Ihmettelin
kun sitä haihtuu niin paljon pannulta vrt. Rainbow juustokerma, jossa ei ole
vettä ja hintakin on muistaakseni halvempi.
Peruna, mielumin ei. Kesällä uusia pottuja,
perunamuussia en ole kait kahteen vuoteen tehnyt, turhaa tärkkelystä ja
hiilareita. Niin, niitäkin seuraan. Keittoruokiin laitan 2pss pakastevihanneksia
ja ehkä 1-2 perunaa näön vuoksi, en edes sitä aina.
Pasta, tummaa ja täysjyvää. Myllyn paras ”täysjyvä”
pastassa oli 55% täysjyvävehnäjauhoja ja loput tavallisia vehnäjauhoja,
arvatkaa uppoaako, ei. Rainbown pasta on 100% täysjyvä durumjauhoista
valmistettua. Myös lasagnelevyt on täysjyvää.
Jugurtti/rahka jne. hyvin vähällä käytöllä,
niissä on sokeria tai makeutusaineita (mielestäni ehdottomasti vielä pahempi)
älyttömästi. Joskus herkutteluna saatan ostaa esim. Kreikkalaista jugurttia.
Mutta lähtökohtana sokeria tulee olla alle 10g tuoteselosteessa (/purkki) tai
en osta. Olikohan A+ luomu vadelmajugurtissa luomumaitoa, luomuvadelmia,
luomusokeria ja pari muuta ainetta, ei mitään ylimääräistä eikä paljoa sokeria.
Sitä olen joskus ostanut, mutta normaaleja jugurtteja en.
Meillä siis kauppareissuilla todellakin
tutkitaan tuoteselosteet ja syödään aika rajatusti ruokia. Meillä on kuitenkin
vain yksi keho, yksi elämä, joten pidän ainakin omalta osaltani huolta siitä
mitä syön, sillä meitä yritetään huijata joka taholta, maailmassa jota
pyörittää raha ja ihmisen ahneus.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Mielipiteesi otetaan vastaan ilolla, samoin kuin positiiviset ja negatiiviset kommentit :) 14 päivää vanhemmat tekstit kiertävät sensuurin kautta.