torstai 20. marraskuuta 2014

Pohdintaa ilmastonmuutoksesta ja päivän "arkiruoka"

Minua kiinnostaa ilmastonmuutos. Olen niitä ihmisiä jotka katsovat kaiholla vanhoja joulukortteja, haaveilevat ensilumesta joka jää jo lokakuussa maahan, joulukuussa jouluun tultaessa Saimaan kantena olisi niin vahva jää, että se kantaisi hevosen ja reen joulukirkkoon. Kuten silloin aikaa ennen minua on ollut.

Sen sijaan on marraskuu, -2 pakkasta, tiet peilijäässä, joku älykääpiö televisiossa paasaa suu vaahdossa kitkarenkaiden puolesta "kielletään nastarenkaat" kampanjaansa kun hädintuskin selviän yhden talven ajetuilla nastarenkaillani nytkään yhtenä kappaleena töistä kotiin, tien muistuttaessa vasta jäädytettyä luistelukaukaloa. Että vielä kitkat? Hiphuraa.

Muistan kampajan maaseutu asutetuksi. Tai jotain sinnepäin. Meillä on Suomessa satoja ja satoja hehtaareja viljelykelpoista maata, metsää, kyliä jota kuolevat asukas kerrallaan, poismuuton lisääntymistä, kunta(pakko)liitoksia...

Meillä on myös päättäjät joiden unelmissa siintää kaikki viitisen miljoonaa ihmistä ahdettuna kaupunkeihin, keskustassa on puistoa ja puskaa ja sitä ja tätä viheraluetta, kaikki autot ovat sähköautoja joiden sähkö tuotetaan todella "vaarattomalla ja ympäristöystävällisellä" ydinvoimalla, ihmiset kävelevät töihin/kauppaan/harrastuksiin/kouluun/päiväkotiin/kyläilemään jne jne. Ajavat hienolla sähköautollaan ehkä 30km päähän sukuloimaan.

Sitten meillä on Todellisuus.

Viitisen miljoona ihmisiä joista noin nelisen miljoonaa asuu muualla kuin pk-seudulla. Ihmisiä joiden koulu/työ/kyläily matka on keskimäärin 80-100km. Ihmisiä jotka viljelevät maata, omistavat metsää, asuvat kaukana palveluista, katuvaloista, sivistyksestä, tukiverkostosta, näissä "kuolevissa kylissä". Jotka haluavat vaalia perinnettä, sitä omaa asuinympäristöä, sukupolvelta toiselle vuosisatoja ehkä kestänyttä sukutilaa. Kaksi autoa, joihin iskee jokainen bensa ja dieselveron korotus armottomasti, samoin kuin autoveron. Jotka ovat valinneet tämän elämäntavan ja yrittävät päättäjien jauhavasta koneistosta huolimatta siirtää sitä myös jälkipolville.

Minä kannatan ruuhkamaksuja. Olen asunut Helsingissä ja siellä auto on suuri turhake, julkinen liikenne on siellä erittäin hyvä, siinäkin on ongelmansa vaan itse kuljin 95% ajasta julkisilla siellä asumiseni ajan.
Minä kannatan autoveron laskua niille joiden työmatka ylittää 60km suuntaansa. Samoin bensan ja dieselin verotus alas.
Norjan malli käyttöön. Maaseudulle, kauas kaikesta sivistyksestä perustetaan vaikka uusi tehdas, työpaikkoja luova yritys. Päiväkoti lähistölle jonka hoitomaksut ovat verratain halvemmat vrt lähin suuri kaupunki. Yrityksen verotus myös kevyemmäksi vrt yritys jonka sijaintipaikka on suurkaupungin "ytimessä". Ihmiset muuttavat helpommin näin työn perässä ko. paikkakunnalle elvyttäen sen.

Lopetetaan tämä kulutushysteria. Ei osteta uutta puhelinta aina sellaisen tullessa markkinoille. Aletaan valmistaa vuosikymmeniä kestäviä, taloudellisesti ja järkevästi tuotettuja atk-, tietotekniikka laitteita, jääkaappeja, pakastimia, pesukoneita.... Ei tehdä halpaa Kiinalaista kertakäyttökamaa, uusi Lumia tai Iphone, Samsung siellä ja täällä. Puhelin joka vaihdetaan kun vanha menee rikki. Lakataan saastuttamasta luomalla turhia kulutushysteriaa lisääviä tuotteita, kuten edellämainitut. Autoilu on pieni ilmastoa saastuttava tekijä vrt. kaikki turhuudet, esimerkkinä vaikka tulostimet joita valmistuu liukuhihnalta ja sisäänrakennettu laskuri "hajottaa" tulostimen kun x sivumäärä on täynnä ja eikun kauppaan ostamaan uusi. No hupsista, ostetaan 600e puhelin, vuotta myöhemmin tulee uusi malli ja taas tungetaan satasia uuteen puhelimeen vanhan ollessa toimiva. Sekö ei muka saastuta, niiden valmistus, komponenttien valmistus, rahtikulut mantereelta toiselle?
Äidilläni on yhä mummini (isän äitinsä) vanha pyykinpesukone joka on vuosikymmeniä vanha ja toimii. Kuinka monella on tänäpäivänä esim. 2000 luvulla valmistettu pyykkikone kotona joka toimii?
Sähkölämmitteisiä omakotitaloja, 800 neliön tontilla, lähiöissä. Se sähköhän on niin "edullista" ja hyvä tuottaa ydinvoimalla. Eikä yhtään saastuta, eihän?
Jännä silti, että asiaa tutkineet toteavat puun olevan vähiten saastuttava lämmitysmuoto kun puun on kuivaa, se poltetaan oikein, takka on varaava ja tulisija asianmukaisesti nuohottu. Ydinvoima häviää perinteiselle, Suomalaiselle puulle jota meillä on, kiitos suurten metsiemme. Ja siti, meille yritetään tuputtaa ydinvoimalla tuotettua sähkölämmitystä. Vaan siellä se dollarinkuva puhuu päättäjän suun taustalla.

Minua niin sapettaa päättäjien vouhotus siitä, että suuri osa meistä Suomalaisista, haluamme asua muualla kuin kehä III sisäpuolella ja meitä rangaistaan siitä, autoilu on pahasta, maalla asuminen hyh heti pois ja kaupunkiin missä palvelut ovat käden ulottuvilla.
Minä en halua asua palveluiden ulottuvilla. Haluan asua maalla, keskellä puhdasta luontoa josta on pitkä matka sukuloimaan, kauppaan, töihin, kavereille. Jossa ainoa liikkumismuoton on oma auto. Haluan nähdä maaseudun jolla asuu ihmisiä kuten vielä vuosikymmeniä sitten kun maatalous oli kannattavaa. Joille luonnon varjeleminen, viljely, perinteiset arvot painavat enemmän kuin kaupunkilaistuminen, lähiöt ja maaginen kulutushysteria. Se, että kaikki palvelut ovat "käden ulottuvilla".
Ja minä haluan tehdä sen, ilman, että päättäjät yrittävät ajaa meitä maaseudulle haluavia tai siellä asuvia kaupunkeihin poistamalla asuntolainojen verotusta, lakkauttamalla päiväkoteja/kouluja, kiristämällä autoilun kustannuksia vuosi toisensa jälkeen.

Tämän purkauksen taustalla oli tänään arkiruoka, johon ainekset noudin autolla kaupasta.
Kokeilin kasvisruokaa. En ole suuri kasvisruokien ystävä vaan kun olen alkanut käyttää mielikuvitustani ja lukenut sivusilmällä töissä naistenlehtiä, olen törmännyt kiinnostaviin ruokaohjeisiin.

Pinaattilasagne


1.5pss pakastepinaattia
2 punsipulia
2 valkosipulia (yksikyntisiä)
1prk fetaa
1/2 ruukullista basilikaa
1.5dl auringonkukansiemeniä
Tomaattimurskaa
Parmesan-raastetta
Juustokermaa (Minulla oli Kipparia)
Täysjyvälasagnelevyjä

Sulatin pinaatit pannulla. Pilkoin sipulit renkaiksi, vedin pikakokilla valkosipulit ja basilikan hienoksi. Kippasin valkosipuli-basilika sotkun, punasipulit, fetat ja auringonkukansiemenet pannulle pinaatin joukkoon. Maustoin pienellä määrällä aromisuolaa ja suolatonta cajun-maustetta.

Pinaattisotku pannulla
Laitoin tomaattimurskaa vuoan pohjalle ja ladoin lasagnelevyt päälle. Ripottelin vähän juustoraastetta levyille ja kippasin pinaatisotkun levyjen päälle. Seuraavaksi juustokerma ja seuraava kerros levyjä. Päälle vähän tomaattimurskaa, juustokermaa, parmesan-, ja emmental raastetta ja uuniin kiertoilmalle 190°C ja 42min taisi olla tarkka aika :P

Alla vielä jouluinen kuva tontusta joka muutti kaupasta pientä korvausta vastaan meille.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi otetaan vastaan ilolla, samoin kuin positiiviset ja negatiiviset kommentit :) 14 päivää vanhemmat tekstit kiertävät sensuurin kautta.