tiistai 6. kesäkuuta 2017

Arpaonni suosii - onnea voititte Radin!

Kävin perjantaina sokerirasituskokeessa, koska ikää on yli 25-vuotta joten sinne mentiin kuin liukuhihnalta. Paastosin kiltisti 11.5h, en määrättyä 12h kun iltapala vähän venähti. Join vielä yöllä ja aamulla lasin vettä, paha paha minä. Aamulla laboratorioon, ensimmäinen verikoe, litku naamaan ja odottelemaan. Pari tuntia meni suhteellisen nopeasti, luin kirjaa ja olotila oli täysin normaali. Ei tutisuttanut, oksettanut, heikottanut, janottanut tai muutakaan. Nyt on hienot "narkkarisuonet" nuo kun tuppaavat joka verikokeen jälkeen vuotamaan - puhumattakaan kun kokeita otettiin 3kpl.

Eilen soitin ruokatauolla neuvolan ajanvarauspuhelimeen ja kysyin tuloksia. "Juu paastoarvo on oikein hyvä.... sitten tämä 1 tunnin arvo no joo tämä on kyllä koholla 10.6 ja kahden tunnin arvossakin on ylitystä, se on 8.9 Että nyt sitten pitäisi sinne omaan neuvolaan..." Että mitä? Koholla? Raskausdiabetes, tämä on varmaan vitsi?

Raskausdiabetekselle altistavia tekijöitä:
- Äidin ylipaino
- Yli 40 vuoden ikä
- Munasarjojen monirakkulatauti
- Yli 4.5kg lapsen synnyttäminen aiemmin
- II tyypin diabetes lähisuvussa
- Aiemmassa raskaudessa todettu radi
- Sokerin erittyminen virtsaan
- Raskauden kestoon nähden normaalia kookkaampi sikiö

Arvatkaas monta kohtaa noista täyttyy omalla kohdalla? Bingo - ei ainutkaan. Toki tuohan on vain "altistus" lista, sehän voi puhjeta - kuten diabeteskin, kenelle tahansa. Painoa on tullut koko raskauden aikana alle 5kg. BMI ennen raskautta alle 20. Ei diabetesta lähisuvussa. Elintavat kunnossa, liikuntaa ja ruokavalionihilisteilyä v. 2011 kuten blogista olette saattaneet lukea.

Täytyy myöntää, että eilen vitutti ja armottomasti. Ehkä enemmän kuin koko raskauden aikana kertaakaan. Vauvan takia ehdottomasti huolehdin ruokavaliosta - entistä tarkemmin - jatkossa, ja mittailen kiltisti verensokerit, jahka käyn ensi viikolla hakemassa neuvolasta verensokerimittarin. Mutta tämä on jo oikeasti huonoa huumoria. Toiset saavat olla raskaana "ihan huomaamatta" ja me kerätään enemmän ja vähemmän ongelmia ja oireita tällä matkalla. Silti, itse raskaus ei vieläkään aiheuta minkäänlaista ärsytystä tai harmistusta, oma kroppa muutoin kyllä. Tämäkin vielä - kaiken muun jo koetun päälle.

Lueskelin ruokavalio-ohjeita ja muita radiin liittyen. Lähinnä tuli "for real" fiilis, että onko nämä tosiaan suunnattu näille "kaikki vihreä lautasella on hometta ja liikuntaa on vessasta jääkaapille kävely" ihmisille. Mitä hiivattia minä hyödyn ko. ohjeista, kun niissä ei ole mitään uutta, olennaista tai ruokavaliota muuttavaa?

-Syö 4 pääateriaa ja 1-2 väliateriaa
-Syö säännöllisesti, hillitsee nälkää ja annoskokoja
-Nälkäisenä mieluummin proteiineja kuin hiilihydraatteja
-Syö joka aterialla kasviksia, suosi täysjyväviljatuotteita
-Salaattiaterian kanssa voit syödä 1-2 palaa leipää (ei vehnäleipää)
-Peruna, pasta ja riisi pieninä annoksina, pasta ja riisi täysjyväviljatuotteita
-Maitoa max. 6dl päivässä
-Suosi pehmeitä rasvoja
-Syö 3-4 hedelmää tai marja-annosta päivässä
-Älä syö jälkiruokaa!
-Huolehdi hiilihydraattien saannista, min. 150g/vrk
-Juo runsaasti vettä 1.5-2l ruokajuomien lisäksi

Ja hei, muista liikunta! Vähintään 10 minuuttia päivässä ehkäisee diabetesta. Ja käypä hoito-suositus taas kertoo, että
Näyttää siltä, ettei liikunta viimeisen raskauskolmanneksen aikana vaikuta raskausdiabeetikolla edullisesti tai haitallisesti raskauden kulkuun, insuliinihoidon tarpeeseen, synnytyksen kulkuun tai vastasyntyneen vointiin. 

Meillähän ei liikuntaa harrasteta lainkaan... Huomaa ironia. Huolimatta kaikesta pahoinvoinnista ja muusta, vähintään se 1.5-2km kävelen koirien kanssa joka päivä ja olen kävellyt alusta asti. Vähän se toki on aikaan ennen raskautta verraten, mutta silti.

Ehkä eniten tässä nyppii epäreiluus. Yllämainittua listaa kun luen, niin kompastuskivet on "älä syö jälkiruokaa" - olen syönyt, ehkä 1-3 kertaa viikossa herkkuja, aterian lisäksi en ole niillä ainuttakaan ateriaa korvannut. Ja veden juominen, saan juotua noin 1.5l päivässä kaikkineen nesteitä. Täysjyväviljatuotteita meillä on syöty yli 4 vuotta, vaaleaa leipää viikonloppu aamuina jos tehdään ns. aamubrunssi, muutoin ruis-, tai täysjyväviljoista tehtyä leipää. Ja sitäkin syön noin 2 palaa päivässä. Annoskoot ja päivän kalorimäärät ovat yhä luultavasti enemmänkin liian pieniä kuin suuria. Osin tottumuksesta, osin siksi, että vatsalaukkuun ei mahdu kerralla paljoa ruokaa ja ateriamääriä päivälle en ole lisännyt. Syön kun on nälkä. Maitoa en juo enkä ajatellut ruveta juomaan, maitotuotteita (rahka/viili/jugurtti/juusto) menee kyllä päivittäin.

UGH tämä mamma on hyvin hyvin ärsyyntynyt, perrrrrrjantai soikoon. Verensokerimittauksia odotellessa puran ärtymystäni tänne ja palstalle.

1 kommentti:

  1. Voihan hemmetti sentään... Miten voi olla mahdollista tälläinen tuuri teillä? :( -karkki

    VastaaPoista

Mielipiteesi otetaan vastaan ilolla, samoin kuin positiiviset ja negatiiviset kommentit :) 14 päivää vanhemmat tekstit kiertävät sensuurin kautta.