perjantai 30. kesäkuuta 2017

Lastentarhassa leijonaemoja

Raskaus (ja tässä kohden ehkä ne kuuluisat hormonit) saavat raskaana olevat naiset käyttäytymään noh joko samalla tavalla kuin pienet lapset hiekkalaatikolla - tai leijonaemot. Internetissä käytävät keskustelut - omalla kuvalla ja nimellä - ovat toisinaan erittäin mielenkiintoista luettavaa. Mielestäni on hyvä, että asioista on eriäviä mielipiteitä. Se, miten asiat ilmaistaan onkin sitten toinen juttu. "En tajua miksi joku tekee näin / en ymmärrä ihmisiä jotka eivät tee näin / ihan on omaa typeryyttä kun tekee näin..." Itse pyrin hyvässä keskustelussa ilmaisemaan oman mielipiteeni ja perustelut sille. Se, että onko perusteluiden takana faktaa vai oma mutu on myös hyvä tuoda esille. Sitten "no minä en ainakaan enkä tajua miten joku..." ei mielestäni ole mitenkään relevantti tapa keskustella, edes internetissä.

Medialukutaito ja lähdekriittisyys onkin sitten toinen asia joka herättää ajatuksia ja kuumentaa tunteita. Tämän viikon pinnalla ollut "Sanokaa nyt saako raskaana syödä salmiakkia /lakritsia" keskustelu oli jälleen osittain hyvinkin viihdyttävää luettavaa. Moni toi esiin, että on ehdottoman kiellettyä syödä yhtään lakritsia tai salmiakkia, aiheutat lapsellesi ADHD:n tai ADD:n, olet vastuuton vanhempi jos et voi hillitä mielihalujasi ja typerä koska et osaa lukea THL.n suosituksia. Ja sitten se fakta joka löytyy Tämän linkin takaa kohdasta lakritsi ja salmiakki:
Pienet annokset (esimerkiksi annos la- kritsijäätelöä tai muutama makeinen) eivät ole haitallisia.
Että mitenhän se taas menikään.. Jos joku erehtyy kommentoimaan asiaa - lisäämällä linkin ja kertomalla mitä sen takana lukee, teilataan se silti ja sanotaan, että eipäs kun väärässä olet ja yksikin salmiakkikarkki aiheuttaa sen ADHD:n että meinasitko tosissasi riskin ottaa? 

Voitte uskoa, että toinen aihe josta nyt on keskusteltu on rokotteet ja millaista soopaa sieltäkin saa lukea. Että jos pelkkä salmiakki kuumentaa tunteita niin entäpä sitten rokotteet. 

No miten tuurimartta sitten luovii raskauden läpi? Alkuraskaudessa luin samantien suositukset mitä ruoka-aineita tulisi välttää. Ensinhän on ollut ohje, että pehmeät juustot ovat pannassa jos eivät ole pästöroituja. Eli pästöroitu feta on "sallittujen" listalla. Tästäkin on nyt eriävää mielipidettä, että pehmeitä juustoja ei tulisi käyttää - ei edes pästöroituja - ellei niitä ole kuumennettu kiehuvan kuumaksi. No fetaa olen syönyt alkuraskaudessa jokusen kerran, nyt en kun eipä tuota ole mieli tehnyt. Raakaa kalaa myöskin olen välttänyt, paitsi silliä. Siitäkin tuntuu löytyvän kahta koulukuntaa, heitä joiden mielestä se on yhtä paha vähintään kuin graavilohikin ja heitä jotka sanovat, ettei siinä suolamäärässä kyllä kasva mikään bakteeri. Neuvolan ohjeen mukaan siis, eli silliä napaan jos siltä on tuntunut. Pihvit poikkeuksellisesti olen syönyt kypsänä vaikka medium on mielestäni ainoa oikea kypsyysaste pihville. Kasvikset ja ulkomaiset marja pesen huolellisesti ennen syömistä. Toiset eivät syö ulkomaisia marjoja/mansikoita lainkaan, sekin lienee jokaisen oma valinta. Alkoholia luonnollisesti en ole käyttänyt pisaraakaan. 

Maalaisjärki. Uskallappa perustella yllämainituissa keskusteluissa maalaisjärki niin sekin teilataan. "Mitä tekemistä maalaisjärjellä on suosituksen kanssa, kysynpähän vaan??" No juuri se. Eli kyllä, olen maalaisjärkeä käyttäen miettinyt mitä suuhuni laitan. Myös sitä salmiakkia olen laittanut ja laitan jos mieli tekee. Mielestäni olennaisinta siinäkin on se, että syönkö pari pastillia vai 300g kerralla. 
Samoin kuin radi-diagnoosin jälkeen olen syönyt vaaleaa rieskaa, lettuja, itse leivottuja leivonnaisia. Kohtuudella, proteiinipitoisen ruuan jälkeen jälkiruuaksi ja harvoin. 

Joskus keskusteluja lukiessa mietin, että onko se sitten jotenkin "parempi", että äiti syö mitä mieli tekee - epäterveellisyydestä viis, vaikka menisi pizzaa ja hamppareita usean kerran viikossa, kunhan ei syö ainuttakaan salmiakkikarkkia tai espanjalaista mansikkaa. Joten se maalaisjärki nimenomaan. 

Seuraava aihe johon pitäisi perehtyä on rokotteet. Yllätys tuskin kenellekään on, että tässäkin asiassa olen hieman vastarannankiiski. En ole suoraan täysin rokotevastainen tai salaliittoteoreetikko, mutta ainuttakaan influenssarokotusta en ole itselleni ottanut - enkä ota perusterveelle lapselle. Sen lisäksi jos tyttö meille syntyy, HPV on ehdottomasti ei listalla ulkomailla todettujen haittatapausten vuoksi. Rota-virusta pohdin ja muutoin rokoteohjelman antamista viivästettynä. Muutamat rokotteet (isot rokotepaketit) annettaisiin samalla kerralla joka on mielestäni - maalaisjärkeä käyttäen - aika rankka prosessi vauvan elimistölle, puhumattakaan siitä, jos tulee rokotereaktio. Joten rokote per kerta metodilla tietäisi ainakin, mikä/kumpi rokote mahdollisen reaktion aiheutti. Mutta tähän pitänee perehtyä vielä tarkemmin ja ajan kanssa ennen kuin asia on ajankohtainen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi otetaan vastaan ilolla, samoin kuin positiiviset ja negatiiviset kommentit :) 14 päivää vanhemmat tekstit kiertävät sensuurin kautta.