perjantai 1. joulukuuta 2017

Joka päivä ulos, miten meillä nukutaan päikkärit

Luin yle:n sivuilta vanhan jutun akuutissa käsitellystä asiasta, jossa todettiin, että 95% vanhemmista nukuttaa lapsensa ulos. Sen innoittamana lyhyt pohdinta ja kirjoitus tänne blogiin myös.

Minulle oli selvää, että vauva tullaan nukuttamaan vaunuihin heti kun ikä sen sallii. Syysvauvan olisi ehkä saanut viedä ulos melkein samantien, kelit kun olivat ihan lämpimät meidän kotiuduttua. Odotimme kuitenkin viikon verran, ennenkuin teimme ensimmäisen vaunulenkin yhdessä. Toki ensimmäiset nukutuskerrat jompikumpi meistä kävi ehkä vartin välein katsomassa, että nappula yhä hengittää, ehkä normaalia näin esikoisen kohdalla.

Ensimmäinen vaunulenkki
Hilla on nukkunut joka päivä päiväunet ulkona siitä viikon iästä lähtien, poikkeukset ovat laskettavissa yhden käden sormilla. Usein silloin on ollut joku kaupunkireissu tms. joka ollaan ajoitettu päikkäreiden aikaan. Toki pari kertaa neuvola/kaupunki käynnin jälkeen, olen siirtänyt nukkuvan vauvan turvakaukalosta vaunuihin ja hän on siellä jatkanut unia.

Hyvin pakattuna nukuttaa
Ylen jutussa nostettiin esille se, että vauva nukkuu pidemmät päiväunet vaunuissa vrt. sisällä ja päivärytmin suunnittelu on vanhemmille helpompaa.

Allekirjoitan tämän täysin!

Hilla nukkuu noin 3-4h päiväunet vaunuissa päivittäin. Saan hetken omaa aikaa vaunulenkin jälkeen, ehdin siivota, tehdä opinnäytetyötä, hoitaa pyykkirumbaa, mitä milloinkin. Hilla on hyvällä tuulella lähes aina herättyään vaunuista, eikä hän enää herää itkemällä. Sama ähryäminen ja puhina joka herättää aamuisin, alkaa myös vaunuissa kun hän on hereillä. Itkuisuus on yleensä meillä hukassa olevasta pierusta tai kakasta johtuvaa.

Mielestäni on myös erittäin olennaista, että vauva saa raitista ilmaa päivittäin. Eihän sitä itsekään jaksa kovin hyvin, jos kaikki päivät istuu sisällä käymättä yhtään ulkoilemassa. Lisäksi kun on kaksi koiraa jotka täytyy viedä aamulenkille, mikä sen sujuvampaa kuin vauvan päiväunien ja aamulenkin yhdistäminen. Puhumattakaan siitä, että oma palautuminen synnytyksestä etenee sujuvasti kun päivittäin käy lenkillä.

Hetki meilläkin meni, että löytyi se oikea hetki uloslähdölle, mutta nyt se on rutinoitunut jo selvästi. Hilla jaksaa aamulla seurustella 1-1.5h herättyään ja sitten alkaa väsyttää. Kiukuksi se menee, jos ei pukiessa, niin vaunuissa, mutta pian kiukkuaminen vaihtuu nukahtamis huuteluun ja neiti nukkuu tyytyväisenä. Tarkoituksena on ehdottomasti jatkaa vaunupäikkäreitä mahdollisimman pitkään.

Pakkasten tullessa pitää pohtia sitä meidän pakkasrajaa sitten. Sain ystävältä lämpöpussin vaunuihin, he asuvat vähän pohjoisemmassa, hän sanoi lastensa nukkuneen siinä jopa -30 asteen pakkasilla hyvin topattuina. Onneksi näillä leveysasteilla moisia pakkasia on ehkä viikon verran talvesta, jos silloinkaan.
Syyslenkki

Ensimmäiset pakkaset

Monessa kelissä ollaan ehditty vaunuilla!
Olen ollut itse viikon flunssassa, siitä huolimatta olen joka päivä käynyt edes sen 2km kävelemässä, että saan Hillan ulos nukkumaan. Flunssaisena mieluummin kävelen pienen lenkin tämän rytmiryhmän kanssa, kuin yritän sotkea toimivan päikkäri rutiinin ja nukuttaa Hillan sisälle.

Vaunuina meillä on Brio Happy-yhdistelmävaunut, joissa ei näin 10 viikon käytön jälkeen ole mitään moitittavaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi otetaan vastaan ilolla, samoin kuin positiiviset ja negatiiviset kommentit :) 14 päivää vanhemmat tekstit kiertävät sensuurin kautta.