lauantai 22. huhtikuuta 2017

Reseptejä

On ollut tosi kiva palata normaaliin, eli laittamaan ruokaa ja ideoimaan uusia reseptejä. En ole koskaan ollut orjallinen reseptien noudattaja, vaikka olisi uusi ruokalaji pyrin aina jollain tavalla muokkaamaan reseptistä jotain. Olen äidiltäni oppinut "silleen sopivasti" ruuanlaitto tavan, eli aineksia tulee olla silleen sopivasti. Jos joku epäilyttää reseptissä, korvaan sen herkästi toisella, tai muuntelen määriä.

Miehellä oli synttärit tällä viikolla ja tein kaksi erilaista voileipäkakkua. Ensimmäisen voileipäkakkuni tein vuosi takaperin, se teki hyvin kauppansa, mutta oli minusta tolkuttoman pahaa. Tällä kertaa testasin kahta erilaista reseptiä - muunneltuna kuinkas muuten. Alkuperäiset reseptit löytyvät Hellapoliisin sivuilta. Toinen kakuista oli perinteinen leipä-täyte-leipä-täyte ja toinen hyydytetty johon tuli pohja ja hyydytetty täyte päälle. Ohessa reseptit jos joku innostuu kokeilemaan. Kumpikin teki kauppansa todella hyvin ja mielestäni molemmat oli jopa hyviä, olen suhteellisen nirso voileipäkakkujen syöjä. Eritoten jos tuorejuuston valinta on epäonnistunut, koko kakku on mielestäni "pilalla".

Voileipäkakku naudanpaistista (3 palaa /kerros)

9 palaa vaaleaa leipää, käytin täysjyväkaura paahtoleipää
6 palaa tummaa leipää, käytin taikaruis paahtoleipää
Kostutukseen lihalientä, käytin vasikanlihafondia noin 3dl, ehkä vähän vähemmän

Täyte 1
200g naudanpaistia tms. naudasta tehtyä leikkelettä
150g ranskankermaa
1tl sinappia, minulla oli konjakkisinappia

Täyte 2
200g tuorejuustoa, käytin kylmäsavuporo
150g ranskankermaa
n. 1/2dl ruohosipulia silputtuna (tai rucolaa)

Koristeluun:
 Savupaimenpoika sulatejuustoa päälle (vajaa 1prk menee tähän) 
Sivuille majoneesia noin 1 tuubi, käytin tässä ihan perus kevytmajoneesia.
Tomaatteja, viinirypäleitä, leikkelettä tms. mitä haluaa päälle laittaa.

Tee täyte 1 tahnaksi ajamalla tehosekoittimessa ainekset sekaisin. Sekoita täytteen 2 ainekset toisessa kulhossa. Itse leikkasin ruohosipulia saksilla noin 1/2dl täytteen 2 sekaan. Leikkaa leivistä kannat pois. Lado ensimmäinen kerros leipiä pohjalle ja kostuta. Laita täytettä 1 ja lado toinen kerros leipiä päälle. Kostuta ja laita täytettä 2. Kasaa kaikki kerrokset em. tavalla, joka toiseen väliin täyte 1 ja joka toiseen täyte 2. Peitä tuorekelmulla, laita paino päälle ja anna vetäytyä yön yli jääkaapissa.

Koristele seuraavana päivänä. Levitin tuorejuuston veitsellä päälle ja majoneesin myös veistä apuna käyttäen sivuile. Tuorejuustossa ei sitten kestä ainakaan tomaatit, alla olevassa kuvassa ne on ja noin 2min kuvan ottamisen jälkeen valahtivat pois. Laitoin sitten päälle lisää leikkeleitä rullattuna ja leikkelin ruohosipulia saksilla joukkoon. Muita koristeita en laittanut. Olen surkean huono voileipäkakkujen koristelija.


Täytteitä tuli aika reilusti, vaikka tein alkuperäistä ohjetta yli puolet pienemmät määrät. Täytteen 1 jämät käytin toisen voileipäkakun täytteeseen ja yli jäänyt tuorejuustotäyte syötiin ihan leivän päällä pois. Toki jos haluaa paksulti täytettä, nämä määrät ovat aika hyvät.

Hyydytetty voileipäkakku
100g voita sulatettuna
200g tummaa leipää, ohjeessa oli limppua, itse laitoin samaa taikaruista kuin yllä olevaan kakkuun

Täyte
3 liivatelehteä
2dl kuohukermaa
200g tuorejuustoa, käytin ruohosipuli
1 kokonainen maustekurkku, laitoin valkosipulisuolakurkun
1rkl sinappia, käytin konjakkisinappia
2dl ruohosipulia hienonnettuna (tai rucolaa)
100g leikkelettä (laitoin leikkeleen sijaan ensimmäisen kakun yli jäänyttä naudanpaisti täytettä)

Koristeeksi 100g leikkelettä, käytin naudan kylmäsavupaistia
Miniluumutomaatteja (jätin pois)
Viinirypäleitä

Murenna leipä pieneksi kulhoon. Sulata voi ja sekoita leivän joukkoon, muussaa sormin taikinamaiseksi. Ota irtopohjavuoka, vuoraa pohja leipäseoksella tiiviisti.

Liota liivatelehtiä 5min kylmässä vedessä. Vaahdota kerma vatkaimella, sekoita joukkoon tuorejuusto. Pilko kurkku ja leikkeleet hienoksi. Lisää täytteeseen sinapin ja ruohosipulin kanssa. Sekoita. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois, liota liivatelehdet noin 2 ruokalusikalliseen kiehuvan kuumaa vettä, kaada seos täytteeseen.
Kaada täyte vuokaan, peitä kelmulla ja anna hyytyä yön yli. Koristele seuraavana päivänä ennen tarjoilua.
Tämä kakku sai hirveästi kehua, mielestäni tämä oli liian mietoa maultaan ylempään kakkuun verrattuna, ajattelin seuraavan kerran tehdä samalla ohjeella, mutta kylmäsavulohesta ja lohituorejuustosta.
Koristelu voisi olla myös parempi mutta jätän koristelun niille jotka sen hallitsee.

Tänään ruokalistalla oli helppo, nopea ja halpa spagetti bolognese, ensimmäinen tällä tavalla tekemäni jauhelikastike ja suoraan listan kärkeen, tätä meillä tehdään myös jatkossa. Älyttömän hyvää, jos maha vetäisi olisin kaalimassa pannusta loppuja ruokia, vaan kun ei vedä enempää.

Pestoinen jauhelikastike

400g naudan jauhelihaa
400g-500g paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
1prk punaista pestoa
1-2 sipulia koosta riippuen, minulla oli pieniä salottisipuleita
4 valkosipulinkynttä
2dl myskikurpitsaa pilkottuna (voisi laittaa enemmänkin, minulla oli vain jämä jääkaapissa)
Mausteita oman maun mukaan:
Laitoin n. 2rkl vasikanlihafondia, aromisuolaa ja suolatonta cajun maustetta.
Spagettia riittävä määrä ruokailijat huomioiden.

Laita vesi kiehumaan spagettia varten. Pilko sipulit ja myskikurpitsa pieneksi, itse hienonsin Tupperwaren pikakokilla sipulit ja myskikurpitsan. Ruskista jauheliha ja kurpitsa-sipuliseos pannulla, lisää fondi kun jauheliha on melkein kypsä. Lisää sekaan paseerattu tomaatti ja pestopurkki. Mausta ja anna hautua noin 10 minuuttia kannen alla, spagettien kiehumisen ajan.
Valuta spagetit ja sekoita kastikkeen joukkoon. Nauti kuumana.
Ei jauhoseoksia, suurustamista, kastikkeen sileäksi sekoittelua, vain ainekset isoon paistinpannuun, sekaisin ja ääntä kohti.

Bon apetit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi otetaan vastaan ilolla, samoin kuin positiiviset ja negatiiviset kommentit :) 14 päivää vanhemmat tekstit kiertävät sensuurin kautta.