tiistai 11. huhtikuuta 2017

Tästä se taas lähti

Vietin viime viikon Pieksämäellä opintojen merkeissä. Majoitus oli tällä kerralla lähes erähenkinen. Jääkaapin puuttuessa sen virkaa toimitti kylmälaukku pihalla, keittiö käsitti kyllä kaapit ja lavuaarin, mutta "hella" oli yksi pieni siirrettävä keittolevy. Ja torpan sisälämpötila oli noin +30 astetta, no ei tarvinnut palella ei todellakaan.
Soittivat pankista viikolla. Että olkaa hyvät vaan, saatte lisää velkavankeutta. Puhelinrinki liikkeelle ja lauantaina kävi näin. Ennen kuvat on otettu kun käytiin taloa katsomassa, koska sisusta ja värit on mitä on, en ole koskaan tainnut asumisen aikana ottaa ainuttakaan kuvaa takkahuoneesta.
Takkahuone ja takka

Vasemmalla ovi joka vie kylppäriin

Takkahuonetta

Takkahuoneen ovi jonka takana ovi vessaan
Ja sitten tuli team remontojat
Takkahuoneen pitkä seinä - tuo vihreä on siis talon vanha ulkoseinä!

Kevyt kasa paneelia

Kattoa vaille purettu

Villaa on ainakin
Takka jää, se kun on vielä siisti ja oikein hyvin toimiva. Muuten takkahuone, vessa ja kylpyhuone sekä sauna menevät uusiksi. Levyt, laatat, lämmitykset, vedeneristeet, kalusteet... Onneksi meillä on "timpuri" tekemässä, eli meidän osuus on lähinnä siivous ja miehellä sähkötöissä auttaminen. Eipä tässä hirveästi aika riittäisi enää itse remontoida kaiken muun ohessa.
Parasta tässä on se, että lainan saannissa oli epävarmuutta joten en ole pohtinut värejä tai laattoja noin laisinkaan. Ensi viikolla siis rautakauppakierros kutsunee!

Uusi raskausviikkon pyörähti eilen, viime viikolta jäi mahakuva ottamatta, tällä viikolla pitää se siis muistaa. Potkuja tuntuu useamman kerran viikossa jo, eritoten kun olen syönyt. Epätodellista ja samalla ihan mielettömän ihanaa <3

Testasin eilen taas uutta leipäreseptiä. Joskus aikoinaan en osannut paistaa lettuja, ne epäonnistui keskimäärin aina. Vuosien ja tuhansien epäonnistuneiden lettujen jälkeen hallitsen sen paremmin melkein kuin mitään muuta leivontaa. Leivät onkin sitten asia erikseen. Olisi ihana osata leipoa muuta kuin ikkunoiden rikkomiseen soveltuvaa kittiä joka muodoltaa leipää muistuttaa. Testasin jogurttipohjaista leipäohjetta, joka tehdään padassa.

Jogurttipohjainen pataleipä
2dl maitoa
2dl turkkilaista jogurttia
1pss kuivahiivaa
8.5dl jauhoja (ohjeessa oli käytetty durum, itse laitoin luomuvehnäjauhoja)
1rkl sokeria
Suolaa
Oliiviöljyä

Sekoita hiiva lämpimään (väh. 40 asteiseen) jogurtti-maitoseokseen ja lisää sokeri. Anna käydä 10min. 
Lisää suola ja 4dl jauhoja. Sekoita haarukalla tasaiseksi taikinaksi. Lisää hitaasti loput 4.5dl jauhoja ja öljy haarukalla sekoittaen. Älä vaivaa. Sekoita niin kauan, että taikina alkaa irrota reunoista. 
Kohota liinan alla 90min.
Kuumenna pata 225 asteisessa uunissa kuumaksi. Nosta pata uunista ja kaada leipä pataan, Leipää ei muotoilla vaan se jää pataan sellaisenaan. 
Paista 225c /30min kannen alla, viimeiset 5-10min ilman kantta kauniin pinnan saavuttamiseksi. 
Nauti.
Leipä jota on käyty jo leikkelemässä
Leipä oli mehevää, kosteaa ja kaukana perinteisestä kitistä, uskomattoman hyvää! Oma pata oli ihan liian iso, valurautaa jossa on sisäpuolella emalipinta. En kuumentanut pataa uunissa, vaan kuumalla vedellä, kylmää valurautapataa kun ei suositella laitettavaksi kuumaan uuniin. Leipä haukkasi siihen kiinni kuin täi tervaan vaikka öljysin pohjan.  Seuraavan kerran siis tiedän laittaa leivinpaperin pataan ennen paistamista. Ja omaan pataani tuplataikina olisi toimivampi. Tämä pataleipä ei kohoa niin mahdottomasti, vaan jää enemmän rieskan paksuiseksi. Paistoin leivinuunissa 20min + 10min ilman kantta, jos olisin pitänyt ohjeen 40min se olisi palanut, mutta olin lämmittänyt leivinuunin vasta eilen joten kuumuus oli enemmän mitä mittari (220) näytti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi otetaan vastaan ilolla, samoin kuin positiiviset ja negatiiviset kommentit :) 14 päivää vanhemmat tekstit kiertävät sensuurin kautta.