keskiviikko 16. elokuuta 2017

Säilöntää

Ensimmäistä kertaa kokeilen itse säilömistä. Syön kyllä suolakurkkuja ja punajuuriakin jouluna, mutta ostan ne valmiina kaupasta. Sieniä etikkaliemeen säilöttynä syön mielelläni - muuten sienet ovat yhä opetellaan listalla - mutta vien sienet mummolle, hän tekee taikojaan ja minä nautin valmiista sienipurkeista seuraavaan syksyyn asti.

Nyt sitten ajattelin kokeilla marttailua ja ostin vajaan kilon avomaankurkkuja. Etsin kaksi ohjetta netin syövereistä jotka kumpikin kuulostivat toimivalta ja muokkasin - kuten tapoihin kuuluu - niistä cocktailin. Tulokset ovat pöydällä ja purkissa. Laitan ohjeen tänne jos kurkut ovat älyttömän hyviä, kuten toivon, ohje on tallessa. Jos eivät voin ainakin varottaa lukijoitakin "älä vaan tee näin" ohjeella. Win-win tilanne siis!

Chili-valkosipuli kurkut
1kg avomaankurkkuja

Säilöntäliemi
10-16 valkosipulin kynttä (omat oli aika pieniä laitoin 16)
2 chiliä (tuoretta laitoin siemenineen)
6dl vettä
3dl väkiviinaetikkaa
1-2rkl suolaa
Noin 1dl sokeria
1tl sinapinsiemeniä

Steriloi purkit. Eka jännitysmomentti onnistuinko. Keitin kannet, pesin purkit ja keitin kiehuvassa vedessä. Hienoutena tiskaamisessa veden lämmittäminen ensin vedenkeittimellä koska kylpyhuoneremontti ja lämminvesivaraaja puuttuminen.
Pese ja viipaloi kurkut. Lado purkkeihin tiiviisti. Minulla oli 1 iso ja 2 pientä purkkia enkä saanut kaikkia kurkkuja mahtumaan, joko liian väljä ladonta tai liian vähän purkkeja?
Viipaloi chilit ja valkosipulit. Kiehauta kaikki säilöntäliemen ainekset kattilassa. Kaada kurkkujen päälle.
Toinen ohje sanoi, että anna jäähtyä ja sulje purkit toinen käski sulkea kuumana. Suljin kuumana katsotaan miten käy.
Sitten kylmään - itse vien purkit kellariin - anna maustua 2vk. Itse ajattelin lähteä 2 kuukaudesta, mummokin antaa sienten tekeytyä 6 viikosta ylöspäin kun hän niitä säilöö. Kuvaa purkeista tulee kunhan saan bloggerin ja puhelimen toimimaan yhteistyössä.

Ja sitten toivotaan, että säilöntä meni taiteen sääntöjen mukaan ja vältytään homehtumiselta. Kokeiluun ajattelin tehdä myös pienen purkin karviaismarjahilloa itse.

Äitipolilla käyty. Radin hoito sisätautilääkärin mukaan erinomaisella tasolla ja jatketaan ruokavaliolla. Lähinnä sain vain kehuja ja tuhahduksia mokomista muutamista ylityksistä, niille kaikille kun löytyy selitys. Eikä tässä vaiheessa raskautta enää insuliinin tarpeen pitäisi kasvaa. Vauva kasvaa kauniisti keskikäyrällä, painoarvio nyt 3.1kg ja siro pää oli lääkärin kommentti. Paikat alkaa olla vähän auki ja pää kiinnittynyt. Toivomme siis, ettei mennä yli pahasti vaan tultaisiin suosiolla ajallaan ulos. Toki mikä tuon toiveen järkevyys on tässä remontin vaiheessa, mutta jos parin viikon päästä vaikka?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi otetaan vastaan ilolla, samoin kuin positiiviset ja negatiiviset kommentit :) 14 päivää vanhemmat tekstit kiertävät sensuurin kautta.