tiistai 8. elokuuta 2017

Sananen prosessoidusta ruuasta

Heräsin 05 jälkeen aamulla kun mies lähti töihin, eikä nukuttanut enää. Mikäs tässä, lomaillessa voi nousta ennen kukonlaulua ja nukkua päikkärit. Siispä, sohvalle, aamupalaa ja telkkari auki. Tähän aikaan ei ohjelmatarjonta päätä huimaa. Ykköseltä tulee kuitenkin ohjelma liittyen kevyttuotteisiin (Mikä meitä lihottaa?). Jälleen kerran olen äärimmäisen hämmästynyt miten vähän ihmiset oikeasti perehtyvät asioihin ja uskovat sokeasti meille ujutettua (propaganda)mainontaa.

Naiset ostavat enemmän kevyttuotteita kuin miehet. Ohjelmassa kuvatut naiset perustelevat kevyttuotteiden käytön sillä, että ne ovat terveellisempiä, eivät lihota samalla tavalla kuin normaalit tuotteet ja ovat terveellisempiä. Tässä kohtaa omassa päässä ruuvit alkaa kirskuen kiristyä. Oikeasti uskovat tuohon soopaan?

Onneksi juontaja tekee tutkimusta matkan varrella ja vertailee kevyt ja normaalituotteen pakkaussisältöjä. Esimerkkinä oli tuote jossa on 60% vähemmän rasvaa (paketti keksejä tai korppuja, en tarkemmin ehtinyt nähdä), kalorimäärä tavalliseen tuotteeseen verraten oli vain 15% alhaisempi ja sokerin määrä sama. Mielikuva pyritäänkin siis luomaan niin, että kuluttaja yhdistäisi ajatuksen "60% vähemmän rasvaa = 60% vähemmän kaloreita" miten se ei todellakaan mene.

Toki yhdessä vaiheessa rasva oli kaiken pahan alku ja juuri, sitten hiilarit, nyt sokeri. Vanhemmat ihmiset jotka elivät "rasva on saatanasta" aikakaudella, kenties uskovatkin, että parempi syödä vähemmän rasvaa ja vaikka sama määrä ellei enemmänkin sokeria.

Itse suhtaudun lähtökohtaisesti kaikkiin "prosessoidumpiin" tuotteisiin varauksella. Jos tuotteesta on poistettu rasvaa tai sokeria, lähes aina se on korvattu jollain muulla. Juuri mikään tuote ei toimi niin, että otetaan 20% sokerista pois, eikä laiteta mitään tilalle. Höpöhöpöä. Toinen asia mitä ihmiset tuijottavat, ovat kalorimäärät. Jos kaloreita on vaikka 100kcal /100g kevyttuotteessa ja normaalissa 200kcal/100g, tutkimukset osoittavat myös (ohjelman mukaan), että ihmiset syövät määrällisesti enemmän kevyttuotteita kuin söisivät normaalisti.

Mielestäni on aivan loogista, että vähemmän ravintorikas ruoka (kevyt/sokeriton/rasvaton) täyttää mahaa heikommin kuin prosessoimaton "normaali" ruoka. Jolloin määrällisesti sitä tulee nautittua enemmän - joka taas ei voi olla terveellistä pitkällä tähtäimellä ajateltuna. Miksi täyttää mahaa turhaan "köyhällä" ruualla jos sen saa täyteen pienemmällä määrällä ravintorikasta ruokaa? Esimerkkinä juotko 2 lasia rasvatonta maitoa, jos täysmaitoa riittää se yksi lasillinen?

Neuvolassakin kun sain radi ohjauksen kaiken pitäisi olla kevyttä ja vähärasvaista, normaalistikin kun odottavan äidin kehon rasvamäärä kasvaa. No voitte uskoa, että en em. suosituksia noudata, samat tuotteet löytyvät jääkaapista nyt, kuin ennen raskautta.

Meillä kaapista ei kevyttuotteita löydy - maitoa lukuunottamatta. Mies ehdottomasti kieltäytyy juomasta punaista maitoa joten kevyellä mennään, sain kuitenkin vaihdettua rasvattoman kevyeen, ehkä saamme vielä kevyestä siirryttyä punaiseenkin jonain päivänä. Lapselle tavoitteena on kuitenkin opettaa punaisen maidon juominen kun sen aika tulee. Kaapissa ei myöskään ole margariineja, kevyitä leikkeleitä, juustoja tms. Ruokavalion - vanhempien, sekä meidän, että tulevan lapsen - pyrin koostamaan mahdollisimman vähän käsitellystä ja tuoreesta ruuasta. Vastoin suosituksia siis ehdottomasti. Löysin aiheeseen liittyen mielenkiintoisen blogitekstin jonka kirjoittaja jakaa ainakin tähänastisen lukukokemuksen perusteella, hyvin pitkälle saman ajatusmaailman ruuan suhteen kuin minä, suosittelen tutustumaan -> Lasten ruokavalio

Supistuksia tulee päivittäin, tajusin juuri, etten tainnut laittaa ylös minä päivänä ensimmäiset bongasin. Suurin osa on harjoitussuppareita, osa tuntuu mahassa ja selässä. Huomenna neuvolassa selvinnee ovatko ne aiheuttaneet mitään kypsymistä synnytystä ajatellen, toivottavasti! Josta aasinsiltana päädyin eilen illalla pohtimaan, pitäisikö sairaalakassin pakkaamista alkaa harkita pikkuhiljaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi otetaan vastaan ilolla, samoin kuin positiiviset ja negatiiviset kommentit :) 14 päivää vanhemmat tekstit kiertävät sensuurin kautta.