keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Joka vuotinen elämäntapamuutos

Bongasin eilen kaupassa loppiaisen lööppi extroissa lähinnä laihdutus, elämäntapamuutos, liikunta ja kaikkeen siihen liittyen otsikoita. Joka ainoa vuosi löytyy näitä "nyt aloitan uuden elämän" tapauksia joiden elämänmuutos kestää tammikuun loppuun - jos sinnekään. Joka vuosi otsikoidaan miten vältät ne romahdukset ja sudenkuopat, miten teet elämänmuutoksesta pysyvän...

Liityin Sokeriton tammikuu 2016 facebook ryhmään. Sokerin vaaroista olen täällä jo aiemmin luennoinut, nyt ajattelin pyrkiä taas palaamaan tasapainoon oman sokerin käytön kanssa. Eli sokeri mitä tähän elimistöön menee tulee lähinnä kahvin sekaan laitettavasti sokerista, piilosokeri (leivät). Rahkan olen ostanut jo vuoden verran vähäsokerisempana eli pyrin valitsemaan vaihtoehdon jossa on max. 10g/100g sokeria. Sekin on hankalaa, sillä lähtökohtaisesti arvot ovat siellä 13-15g/100g sokeria. Tai sitten maustamattomat versiot jotka eivät oikein uppoa joiden sokerimäärä on toki optimaalinen, alle 5g/100g. Joulun aikaan sallin itselleni normaalin herkuttelun, suklaata, leivonnaisia, tuli leivottua useamman kerran välipäivien aikana. Makeutusaineita en itse pidä lainkaan hyvänä vaihtoehtona sokerille, sillä kaikki teollinen ja käsitelty on mielestäni elimistölle kovempi rasite kuin puhdas. Joten sokerittomuus tuskin tulee tuottamaan ongelmia tässä(kään) kuussa. Sen lisäksi vietän 6 vai 7 vuotta putkeen tipatonta tammikuuta. Viime vuonna se tosin taisi jatkua suht huomaamatta sinne maaliskuun alkuun asti :) Lopulta sokerin vähentäminen on helppoa, jos luopuu herkuista ja lukee normaaliin ruokavalioon kuuluvien tuotteiden tuoteselosteet ja kiinnittää sitä kautta huomiota sokerin määrään, suosittelen :)

Itse mietin mikä on se muutos mitä ihmiset lähtevät hakemaan sillä elämäntapamuutoksella? Vähemmän painoa vaa'alla? Hoikempi vartalo? Parempi olo? Oma motivaatio on terveellisyydessä, haluan kroppani voivan hyvin ja terveellisesti. Haluan vähentää siltä osalta mikä minun vaikutusvallassa on, metabolisen oireyhtymän, sydän-, ja verisuonisairauksien sekä syövän riskiä. Ulkonäkö on myös vaikuttava tekijä itsellä. En kaipaa täydellistä vartaloa eikä tästä sellaista saa noh omasta mielestäni ainakaan. Sisäinen ja ulkoinen hyvinvointi, joka paikassa sopivasti kaikkea, ei liioittelua lihasten tai rasvan määrän suhteen.

Liahn syöntikin lisää syöpäriskiä ja kiihdyttää ilmastonmuutosta. Sen varmaan kaikki tietävätkin. Itse syön lihaa ja meillä sitä syödään viikossa reilusti yli suositusten, mutta suurin osa lihasta jota meillä syödään on lähiruokaa. Me tiedämme missä liha on kasvanut, miten se on kasvanut, missä se on teurastettu ja mitä sille on tapahtunut koko siinä välissä syntymästä lautaselle. Sen lisäksi liha tulee läheltä fyysisesti eikä kuljetuskulut ole mahdottoman suuret, tuetaan pientilallisia ja raha menee suoraan tuottajalle ilman välikäsiä. Win-win tilanne. Toiseksi niin kauan kun USA, Kiina, Venäjä ja muut suuret valtiot jotka viis veisaavat ilmastonmuutoksesta saastuttamalla tehtailla, autoilla ja ties millä ilmastoa minä en laita niin paljoa painoarvoa lihalle ilmastonmuutoksessa, eritoten jos se tulee Suomesta ja on täällä kasvatettu ja teurastettu.

Uusi vuosi on kai aina uuden alku ja halu muuttaa omassa elämässä jotain. Jokaisella jokin motivaatio ajaa muutokseen, se, onko motivaatio riittävä kertoo eittämättä muutoksen pysyvyydestä. Siksi kannustan pohtimaan mikä on halu muutokseen. Onko se motivaatio halun takana riittävä vai eräänlainen hetken huuma.

Alla mielestäni kaksi hyvää linkkiä aiheeseen liittyen, suosittelen vilkaisemaan.
Sokerin vaikutuksia
Terveellinen ruoka voi lihottaa, vika korvien välissä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi otetaan vastaan ilolla, samoin kuin positiiviset ja negatiiviset kommentit :) 14 päivää vanhemmat tekstit kiertävät sensuurin kautta.