torstai 7. tammikuuta 2016

Oikea talvi

Ainakin kun katsoo pakkaslukemia. Mittari näyttää tasaisesti lukemia -26 alaspäin. Koirat, tai noh koira nostelee lenkillä tassujaan palttoosta huolimatta. Ilmalämpöpumppu alkoi tarjota lämmön sijaan ei-oo-ta ja toimii nyt vain ilman kierrättäjänä. Onnea on takkatoiminto (FAN). Miinus taas rintamamiestalo, sokkelot ja lämmönlähteet keittiössä sekä uuden puolen takkahuoneessa. Olohuoneessa tahi ruokatilassa ei ole pattereita ja lämpö on sitten sen mukainen, noin +17. Teimme remontin yhteydessä oviaukkojen päälle ilmaraot jotta lämmin ilma pääsee paremmin kiertämään. Kiertäähän se kun lämpiää, töistä kotiutuessa keittiönkin mittari näytti +17. Puuhella nosti lämmön +20 ja nyt on leivinuunissa jälleen tulet. Ja lauantaiksi lauhtuu sen verran, että sopii laittaa ilmalämpöpumppu taas tuottamaan lämpöä.

No nämäkin pakkaset loppuvat ajallaan. Sohvalla tarkenee hyvin viltin alla ja höyryävä teemuki kädessä, sormet pysyy neulomalla lämpiminä. Ja aina voi mennä puuhellan eteen keräämään extra lämpöä.

Alla kuvakollaasi toistaiseksi yhdestä suurimmista investoinneistamme. Puuhella+leivinuuni mallia Tiileri, Heikki hellatakka ja Lyydia (iso) leivinuuni. Hintavertailussa päihitti Tulikiven, hintaero noin 3000e ja muuraus oli puoli-ilmainen kun oli tuttu muurari sukulaisten kautta, selvisimme alle 1000e.  Joten investointi kannatti ehdottomasti ja lopputulos miellyttää silmää. Olen asunut rintamamiestalossa jossa oli 4 vuotta vanha Tulikiven leivinuuni ja puuhella ja ne eivät varanneet läheskään yhtä hyvin lämpöä kuin Tiilerin mallit varaavat. Olin ehdottoman skeptinen Tiiliuuneja kohtaan kun luin keskusteluja ja perehdyin asiaan, mutta otimme riskin. Osin hinnan perusteella, osin takkahuoneessa olevan tiilitakan perusteella. Se nimittäin varaa lämpöä ja lämmittää uskomattoman hyvin. Vaikka onkin 20 vuotta vanha. Joten ehdottomasti voin suositella kaikille Tiileriä :)

Mutta alla niitä luvattuja kuvia, vanhan uunin matka purkamisen kautta, uusiin betonivaluihin, tiilikuormaan joka lihasvoimin x4 ihmistä kannettiin sisälle, muurari joka kasasi koko komeuden ja lopputulos.

Yllä vasemmalla vanha uuni kun kävimme taloa katsomassa, viereinen kuva uunin purkuvaiheesta sekä yllätys tuhkan seassa, alhaalla vasemmalla uusi valu ja alhaalla oikealla uuden leivinuunin muuraus aloitettu

Vasemmalla lähtötilanne, keskellä meidän toinen karvapallero ja tiilikuorma ja viimein lopputulos ^_^

3 kommenttia:

  1. Hei! Onko teillä korotuspalaa tuossa leivarissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole, ihan "orkkis" on. Alle uusittiin betonivalu joka on lattiaa noin 5cm korkeammalla. Piti tulla samaan tasoon koko lattia, vaan miehet kun 01 aikaan yöllä tekivät valuja kävi pieni korkovirhe, vaan menee noinkin :)

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Mielipiteesi otetaan vastaan ilolla, samoin kuin positiiviset ja negatiiviset kommentit :) 14 päivää vanhemmat tekstit kiertävät sensuurin kautta.